FOTTUR TIL KJERAG

Kjerag rager 1 084 meter over havet og er Lysefjordens høyeste fjelltopp. Herfra kan du ta bilde av Kjeragbolten og nyte utsikten fra fjellplatået. Kjerag er også et populært mål for basehoppere og fjellklatrere.

Veien til Lysebotn åpnes i midten – slutten av mai.

Sommersesong

Kjerag er et sesongavhengig turmål. Før åpningen av fylkesveien mellom Sirdal og Lysebotn rundt midten av mai, passer Kjerag kun for godt forberedte turgåere med lokalkjent guide. Snøen er dyp og krever ski eller truger. Sesongen avsluttes når veien stenger som følge av snøfall i oktober/november.

6–10 timers tur

Fotturen til Kjerag tar fra seks til ti timer opp og ned igjen og er rundt elleve kilometer lang. Du må være i god fysisk form før du legger ut på denne fjellturen, som har en stigning på 800 meter. Enkelte strekk krever at du må heise deg selv opp og ned ved hjelp av en stålwire, så denne turen er krevende selv for erfarne turgåere. Du starter på parkeringsplassen i Øygardstøl. Spør vertene på parkeringsplassen om væroppdatering – de vil gi deg all nødvendig informasjon før avgang. Ved regnvær må du være spesielt oppmerksom på at stien kan være glatt.

Riktig turutstyr

Pakk en solid 30-liters ryggsekk for å få plass til alt du trenger. Kart og kompass, førstehjelpsutstyr, fulladet mobiltelefon og hodelykt er bare noen av tingene vi anbefaler at du tar med i sekken.

Passende og varme klær

Ta alltid med riktig fottøy. Turstøvler anbefales. Turen til Kjerag går i røft terreng, og du vil trenge solid fot- og ankelstøtte. Ved Kjerag kan du innimellom oppleve sterke vindkast, så kle deg i vind- og vanntett yttertøy. Været endrer seg overraskende fort oppe på fjellet, så et ekstra klesskift, inkludert lue, votter og skjerf, må være med i ryggsekken din.

Transport

For å komme til Kjerag med bil kjører du via Sirdal. Det er godt skiltet uansett om du kommer fra øst, vest eller sør. Om sommeren går det buss til Kjerag/Øygardsstøl fra Stavanger. Avgangene er tidlig om morgenen med retur til Stavanger om ettermiddagen. Det går både turistbilferge og kombiferge til Lysebotn, og derfra reiser du med bil, går eller haiker til Øygardsstøl. Sjekk ut andre alternativer for å reise til Kjerag.